Dieta bez nabiału
Już od: 80.00 zł
Dieta bez nabiału wyklucza wszelkie produkty mleczne. Decydując się na nią, szybko zauważysz jak trudno jest komponować posiłki z zupełnym wykluczeniem mleka i jego przetworów. Pochodne mleka znajdują się bowiem nawet w produktach takich jak pieczywo, słodycze, czy wędlina! Jeśli borykasz się np. ze skazą białkową – znasz ten problem doskonale. Długie i dokładne analizy składów produktów na ich opakowaniach przyprawiają nieraz o zawrót łowy. Nie można zapomnieć o skrupulatnym doborze składników i wymagającej szczególnej uważności przy przyrządzaniu posiłków diety pozbawionej nabiału. A gdyby tak zrzucić na kogoś tę odpowiedzialność i pozwolić mu zadbać o Ciebie?
Przekonaj się na własnej skórze, jak wygodnym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. Powierz nam swoje odżywianie i ciesz się zdrowiem, czasem i spokojem.
Dieta bez nabiału a dieta bez laktozy
Czy wiesz, że dieta bez nabiału w praktyce tym różni się od diety bez laktozy, że nie zawiera pewnych rodzajów produktów z mleka (np. serów), które są dopuszczalne w przypadku diety bez laktozy? Różnice tych diet wynikają z tego, że niektóre osoby nie tolerują laktozy, która jest cukrem, a inne – białka. Choć oba składniki znajdują się w mleku i jego pochodnych, są jednak w istocie zupełnie różne.
Specyfika diety pozbawionej nabiału
Często dietę bez nabiału stosuje się jedynie przez jakiś czas, choć zdarza się, że wykluczenie mleka i jego pochodnych konieczne jest na stałe.
Niezależnie od czasu trwania diety bez nabiału, produktami zakazanymi są wszelkie sery, tak twarogi, jak i żółte czy pleśniowe, jogurty, śmietany, maślanka, serwatka i wszystkie inne, które zawierają białka mleka, takie jak kazeina (która jest najczęściej uczulającym białkiem), laktoalbumina oraz laktoglobulinę.
Dieta bez nabiału pociąga za sobą konieczność wzbogacania posiłków o substancje konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak witaminy D i B12, kwas foliowy i przede wszystkim wapń.
Według polskich norm żywienia określonych przez Instytut Żywności i Żywienia, dorosły człowiek potrzebuje aż 1000 mg wapnia dziennie. I choć nabiał nie jest jedynym jego źródłem, to właśnie wapń zawarty w produktach mlecznych jest najlepiej przyswajalny przez człowieka. Czym więc zastępować produkty mleczne, by nie dopuścić do niedoboru wapnia?
Inne niż nabiał źródła wapnia
Mleko i jego pochodne są niewątpliwie bogatym źródłem biodostępnego i świetnie przyswajalnego wapnia. Jest jednak grupa warzyw, która z powodzeniem zastąpi nabiał. To przede wszystkim warzywa zielone, takie jak brokuły, jarmuż, kapusta (różne jej odmiany), ale także strączkowe, na czele z fasolą. Dobrym źródłem wapnia są też suszone owoce , nasiona, ziarna (w tym kasze np. gryczana) i orzechy oraz ryby i algi. Co ważne – niektóre mleka roślinne wzbogacane są wapniem, dzięki czemu zawierają go tyle, co mleko krowie – warto pamiętać również o tym.
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje codzienne menu dostarczy Twojemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, by cieszyć się zdrowiem – postaw na nasz catering dietetyczny. Zyskaj komfort spokoju i mnóstwo czasu – pozwól nam o Ciebie zadbać.
Cennik
5 posiłków: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja.
Kaloryczność | 1200 kcal | 1500 kcal | 1800 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal | 3000 kcal |
---|---|---|---|---|---|---|
Plan tygodniowy (5 dni) | 400 zł (80 zł/dzień) | 410 zł (82 zł/dzień) | 425 zł (85 zł/dzień) | 435 zł (87 zł/dzień) | 475 zł (95 zł/dzień) | 550 zł (110 zł/dzień) |